..varför skall jag göra det?

Det är lugnt, jag äter snart.

Någonting som blev väldigt uppenbart för mig efter denna dagens handel är vikten av goda rutiner. Vaknade alldeles för ‘sent’. Låg i sängen med laptopen och övervakade marknaden i ungefär 30 minuter innan jag var tvungen att gå till datorn och försöka handla runt mina positioner. Tiden gick fort, och innan jag märkte hur trött samt oförberedd jag var för dagen, så var jag redan ut nästan hela vinsten från gårdagen.

Jag visste, redan när jag vaknade, att jag inte kände mig 100%. Känslan av att egentligen bara vilja ligga i sängen, att inte ta tag i något idag, var överhängande. Att tvinga sig själv att ta skarpa beslut i denna sinnesstämning var inte något optimalt. Det tog tills på eftermiddagen innan jag insåg vad jag gjort. Återigen blir jag påmind om hur viktigt det är att vara både mentalt och fysiskt förberedd på att handla.

Vikten av ha en god rutin varje dag, att gå upp, äta frukost, läsa på av dagens nyheter, dricka en kopp kaffe, är iallafall för mig viktigt. Dagen bjöd på en dyr lektion av vad som sker när de viktiga rutinerna uteblir. Att direkt hamna på en mentalt fel plats och försöka jaga tillbaka positioner som du hamnat fel i är inget som skall behövas. Personligen hamnar jag i en orytm med marknaden och köper där jag borde sälja och säljer där jag borde köpa.

Exempelvis kan en god rutin innebära;

  • Vakna i tid, exempelvis 7 – 7.30.
  • Hygien (duscha osv.).
  • Ät frukost.
  • Läs dagens rekommendationer.
  • Läs dagens nyheter.
  • Släng ett öga på andra index (läs Asien), titta även på förhandeln hos IG.
  • Gå igenom dina positioner och skapa en strategi för hur du skall handla dessa under dagen (om du inte redan har en strategi från gårdagen).

Något som är extremt viktigt för mig, något jag varit dåligt på i hela mitt liv, är att ta pauser. Jag kan, oberoende av vad jag gör, sitta i timtal utan att zona ut och ta paus. En sorts tunnelseende, där allt som finns är världen i skärmen framför mig. Detta beteende leder till en enorm trötthet och slitenhet, där jag kanske inte kortsiktigt blir utmattad, men på längre sikt riktigt sliten. I slutändan blir återhämtningstiden väldigt lång. Försök därför, så mycket som det går, att ta en promenad, gå runt i lägenhet/hus, ta en paus. Att få några minuter eller mer att reflektera över sina positioner och handel under dagen är viktigt. Distansen till marknaden är iallafall för mig något som gör att ‘tunnelseendet’ blir mindre påtagligt. Ett sätt att se dina positioner från ett annat perspektiv än du gjort tidigare.

 

Detta är bara några reflektioner från mig. Vad som fungerar för dig kan vara något helt annat. Det jag vill förmedla med mitt inlägg är att du måste vara både psykiskt och fysiskt förberedd på vad marknaden kommer kasta på dig under dagen.

 

Tills nästa gång.
Ta hand om er.

/Löken

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *